BİRARADA Bahar Atölyeleri 25′ Başlıyor…

“BİRARADA Enstitü olarak düzenlediğimiz bahar atölyelerine katılmak için aşağıda yer alan katılım formunu eksiksiz doldurmanızı ve metni sonuna kadar okumanızı rica ediyoruz. Atölyelerimize katılım konusunda özel gereksinimlerinizi veya sorularınızı birarada.dernek@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.

Yüz yüze ve hibrid atölyelerimiz BİRARADA Derneği’nde yapılacaktır. Yüzyüze atölyelerimizde katılım sınırlaması olabilir, lütfen web sayfamızdan detaylı bilgi için bakınız ya da dernek mailinden bilgi alınız. Atölyeler kayda alınacak ve dernek arşivinde yer alacaktır.”

Kayıt linki: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSca…/viewform

 

BİRARADA Enstitünün 2024/2025 Bahar Dönemi kapsamında açılacak olan bu atölyede, çağdaş sosyal bilim felsefesinin sorularını, bu sorulara farklı yanıtlar veren epistemolojik ve metodolojik çeşitli yaklaşımlar zemininde tartışmaya açmayı amaçlıyorum. Atölyede, sosyal bilimler açısından “bilimsellik” sorununu, sosyal “bilgi”nin neliğini, alternatif “bilme” tarzlarını, bilgi hiyerarşisini, sosyal bilimlerin tarihi içinde ortaya çıkan kırılmaları, metodoloji ve metot arasındaki ilişkiyi, hakikat ötesinin egemenliğini inşa ettiği bir çağda sosyal bilimlerin yerini tartışmaya açmayı hedeflemekteyim. Atölye boyunca, eleştirel pedagojik bir yaklaşım benimseyeceğim ve katılımcıların sorgulamaları, ihtiyaçları, merakları, eğilimleri ve deneyimleri tartışmalarımızın gidişatını belirleyecek.

Bu atölye, modernite ve gerçeklik algısına dayanarak güncel siyasi gelişmelere dair disiplinlerarası bir soruşturma yapmayı hedefliyor. Bu soruşturma çerçevesinde kapitalizm, neoliberalizm ve küreselleşmenin geçirdiği dönüşümle beraber herkesin ve özellikle Batı dünyasının sessizce izlediği ikinci bir cihadçılık dalgasının boy gösterdiği Orta Doğu’daki gelişmeleri anlamak için yapılacaktır. Bu sorgulama esnasında aynı zamanda direnişin yeni biçimleri de değerlendirilecektir.

Yazının, sanatın, müziğin, tarihin ve kişisel yolculukların kesiştiği bir atölye. Eleştirel Pedagoji esaslı; katılımcıların kendi deneyimlerini, toplumsal yapıları sorgulamasını ve yazıyla ifade etmesini desteklemeyi amaçlamaktadır.

Katılımcı Profili: Her seviyeden yazıya ve yaratıcılığa açık, eleştirel bakış geliştirmek isteyen bireyler.

Kültür kavramı gerek özne üzerine yapılan çalışmalarda gerekse sosyal ve beşerî bilimlerde merkezi bir konum teşkil eder. Yalnız dersimizde kapsamlı bir kültür tanımı yapma amacında değiliz. Zira kavramın geniş tanımı, etimolojik manevra alanının genişliği, literatürde ve gündelik yaşamda sayısız kullanımı ve bir o kadar çeşitli tanımının yapılması bu amacı imkânsız hale getirir. Amiyane tabirle kültür, doğanın sunduğu şeylere karşın verilen refleksiyonların toplamı olarak açıklana bilir. Özne ise çok yönlü bir kültür taşıyıcısı ajan olarak açıklanabilir. Kültürün öznenin inşa sürecinde aksiyom ve refleksyonlarlarla birlikte kurulan bir mefhum olduğunu düşünmek tarih, sosyoloji ve antropoloji olmak üzere farklı bilimsel disiplinlerin bakış açılarını özne tahayyüllerine ilişkilendirmekle mümkün olabilir. Dersimiz kültürün tarihsel süreklilik ve kırılmalarla, insanın özneleşme sürecinde rolünü açıklama arayışının ürünüdür ve dört temel soruşturma ile öznenin tarihsel ve toplumsal konumunu anlamlandırma amacı taşımaktadır.

 

Yorum Yaz