“Sınırları Aşan Felsefe” temalı 25. Dünya Felsefe Kongresi, 1-8 Ağustos tarihleri arasında, dünyanın dört bir yanından gelen çok sayıda filozof, akademisyen ve öğrencinin katılımıyla Roma’da Sapienza Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
İtalyan Felsefe Derneği, Sapienza Üniversitesi ve İtalyan Felsefe Topluluğu ile Dünya Felsefe Kuruluşları Federasyonu (FISP) işbirliğiyle düzenlenen 25. Dünya Felsefe Kongresi’nde, Türkiye’den Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Betül Çotuksöken, Felsefi Antropoloji oturumuna başkanlık yaptı.
Prof. Dr. Betül Çotuksöken, “Sınırları Aşan Felsefe” ya da “Sınırlarötesi Felsefe” ana izleğiyle, Roma’da Sapienza Üniversitesi’nde toplanan 25. Dünya Felsefe Kongresi’nde, çok sayıda katılımcının (5723) yer aldığına, 4000 kadar konuşma yapıldığına vurgu yaptı ve şunları söyledi: “Bu konuşmalar Büyük Oturumlarda, Davetli Konuşmacı Oturumlarında, Sempozyumlarda, Yuvarlak Masa Toplantılarında, Öğrenci Oturumlarında ve tematik olarak saptanan oturumlarda sunuldu. Ayrıca Dünya Felsefe Kuruluşları Federasyonu (FISP) Genel Kurulu Toplantısı, 4 Ağustos günü yapıldı. Genel Kurula, Türkiye’den, Türkiye Felsefe Kurumu Derneği Başkanımız Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’nin adına, Başkan Yardımcısı olarak ben katıldım. Ayrıca başka felsefe topluluklarının ya da derneklerinin genel kurulları da Kongre sırasında yapıldı. Uluslararası Felsefe Enstitüsünün (IIP) Genel Kurulu da 5-6 Ağustos günlerinde, içinde bildirilerin de sunulduğu toplantılar sonrasında düzenlendi. Bu toplantıya Enstitü üyesi olarak, hem kendi adıma, hem de Prof. Dr. İoanna Kuçuradi adına katıldım. Ayrıca Türkiye’den Prof. Dr. Abdullah Kaygı da Enstitü üyesi olarak toplantılarda yer aldı.”
“Bana göre Kongrenin en çarpıcı özelliği, sürekli olarak kavramlarla, başka bir deyişle zihinsel/düşünsel çerçevelerle işi olan, derdi olan felsefenin bu kez, ‘sınır’ kavramını büyüteç altına almasıydı” diyen Çotuksöken, Kongrenin önemli yanlarına dikkat çekti: “Kongrenin tümünde insan dünyası ve sorunları ele alındı. Bu da felsefenin, aslında her zaman gündemde olan ama çokça farkına varılmayan ya da farkına varılması konusunda özenli olunmayan yanının bir kez daha ortaya konulmasıyla ilgiliydi. İnsan eylemleri, insan ilişkileri ve bu bağlamlardaki dünya sorunları ele alındı. Siyaset felsefesi, etik, felsefi danışmanlık, çocuklarla felsefe ya da çocuklar için felsefe konuları üzerinde çok duruldu. Felsefenin tüm disiplinleri “sınır” kavramı açısından değerlendirildi. Kongrenin bir başka önemli yanı, farklı düşünme-dil/söylem olanaklarının karşılaşmasıydı. Dünyanın çok farklı bölgelerinden bir araya gelerek bu ortamda karşılaşan filozoflar ve filozof adayı olarak öğrenciler bir bakıma, insan dünyasında her şeyin her şeyle ne denli içten bağlantılı olduğunu somut olarak gösterdiler.”
Açılış Oturumu, 1 Ağustos’ta, tarihi Termi di Caracalla’da yapılan Kongrenin Kapanış Oturumu Sapienza Üniversitesi Rektörlüğü’nde Aula Magna’da düzenlendi. Çotuksöken, FISP Başkanı Prof. Dr. Maria Luca Scarantino ve İtalyan Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Emidio Spinelli’nin hem açılışta hem de kapanışta yaptıkları konuşmalarla Kongreye ilişkin bütün ayrıntıları izleyicilerle paylaştıklarını belirtti. Çotuksöken, Kongreye katılımla ilgili de bilgi verdi: “Kongreye Türkiye’den, özellikle Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümünden katılım yüksekti:
Prof. Dr. Betül Çotuksöken, Doç. Dr. Dilek Arlı Çil, Arş. Gör. Dr. Elif Dilan Kara, Felsefe Anabilim Dalı Doktora Öğrencileri Elif N. Hamidi (aynı zamanda Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Uzmanı) ve Ulviye Kılıç Karakelle (Maltepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü çalışanı) katıldı. Türkiye’den, farklı üniversitelerden ayrıca Prof. Dr. Gülriz Uygur, Prof. Dr. Zeynep Direk, Prof. Dr. Harun Tepe, Prof. Dr. Berfin Kart Tepe gibi pek çok akademisyen Kongrede çalışmalarıyla yer aldı. Türkiye Felsefe Kurumunun üstlendiği İbn Rüşt Konferansı da Prof. Dr. Evandro Agazzi tarafından Kongrenin son konuşması olarak yapıldı. 2024, 25. Dünya Felsefe Kongresi dijitalleşmede de önemli adımların atıldığını bizlere somut olarak gösterdi.”
Felsefeyle ilgili en önemli uluslararası etkinliklerden biri olan Dünya Felsefe Kongresi, beş yılda bir düzenleniyor. Küresel sorunlara felsefi bilgiyle bakmaya odaklanan, felsefe eğitimini ve farklı ülkelerden filozoflar arasında profesyonel ilişkilerin geliştirilmesini teşvik eden kongrenin 26.’sı, 2028 yılında Tokyo Üniversitesi’nin evsahipliğinde Japonya’da yapılacak.
Haber: Elif Şahin Hamidi
Kaynak: Gazete İstanbul
Yorum Yaz