11 Mart 2022 Cuma Saat: 19.30
Zoom ID: 845 3054 6380 – Şifre: 421388
Konuğumuz Meliha Yıldız, 1975’te cinsel istismar da dahil olmak üzere pek çok ihmal ve olumsuzluğun yaşandığı bir evde doğdu. 44 yaşına geldiğinde, bir video-röportajla cinsel istismarı anlattı, bu onun aile içi mağdurluktan aktivistliğe giden yolculuğunda başlangıcı oldu. Türkiye’de, aile içi cinsel istismarın “mağdur” tarafından anlatıldığı ilk kitap olan “ Kutsal Tecrit”i 2021 yılında yazdı. Çocukların cinsel istismarıyla ilgili çalışmalarına devam ediyor.
Moderatör Sevgi Sezer Öztürk, lisans, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik alanında yaptı. Doktora çalışmasını Prof. Dr. Üstün Dökmen danışmanlığında “Bir Eğitim Kurumunun Örgüt Depresyonu ile Başa Çıkmada Bilişsel Davranışçı Terapi ve Hobiterapi’nin Etkileri” konusunda yaptı.
2008 yılında Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanında doktor ünvanını aldı. Bu süreçte Bilişsel Davranışçı Terapi, Evlilik ve Aile Terapisi, Travma Psikolojisi konularında terapi eğitimleri aldı. Eğitimi sürecinde farklı devlet kurumları ve özel kurumlarda psikolojik danışman olarak çalıştı. Doktora sonrası akademik çalışmalarına devam etti. İnsan İlişkileri, Mesleki Rehberlik, Bireyle Psikolojik Danışma, Çok Kültürlü Psikolojik Danışma konularında dersler verdi.
İnsanın anlam arayışı, psikolojik yardım arama ve damgalama, ölüm kaygısı, varoluşsal kaygılar, yılmazlık konularında akademik çalışmalar yaptı, ulusal ve uluslararası kongrelerde bildiriler ve posterler sundu. Sevgi Sezer Öztürk, 2017 Kasım ayında Küçük Ağaç Psikolojik Danışma Merkezi’ni kurdu.
Konuğumuz, Kutsal Tecrit kitabının yazarı Meliha Yıldız ile “kutsal” ailenin korunması adına yıllarca nasıl susturulduğunu/ sustuğunu, bir bakıma susturularak nasıl tecrit edildiğini, konuşmaya-yazmaya karar verme sürecini ve sonrasını Psi. Dan. Dr. Sevgi Sezer Öztürk moderatörlüğünde, çözüm önerileriyle birlikte konuştuk. Cinsel istismar mağdurluğundan, aktivistliğe geçişini, mücadelesini dinledik. Bireysel yaşam öyküsünden hareketle toplumsal bir sorunu-çocuk istismarı- içtenlikle ve bilinçle anlattığı, mücadele etmenin önemini yeniden hatırlattığı için kendisine çok teşekkür ediyoruz.
Yorum Yaz