İklim aktivistleri salgın nedeniyle dijital grev yaptı: “Gezegenimiz yanıyor; tarafsız kalmak, tam ortada durduğumuzu düşünmek bile suç ortaklığıdır”

Tüm dünyada Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) oluşumunun çağrısıyla düzenlenen Beşinci Küresel İklim Grevi, koronavirüs salgını nedeniyle dijital olarak gerçekleştirildi. İklim krizinin çözümü için önlem talebiyle okul grevini 85 hafta önce İsveç’te başlatan 17 yaşındaki Greta Thunberg, “Sorumlu davranın. Eylemleriniz diğerleri için ölümle yaşam arasındaki fark olabilir” çağrısı yaptı.

Greta Thunberg

@GretaThunberg

School strike week 85. Act responsible, your actions can be the difference between life and death for others.

Resmi Twitter'da görüntüle

Greve İstanbul, Ankara, İzmir, Muğla, Bilecik ve Eskişehir’in de aralarında olduğu çok sayıda kentten katılan iklim aktivistleri “Gezegen B yok” dedi. Fridays for Future (FFF) Türkiye ve Sıfır Gelecek oluşumlarının Zoom aracılığıyla yaptığı konuşmaların sunumunu FFF Ankara’dan Bilge Yerli ve İstanbul’dan Elif Duru Kireççi üstlendi. Aktivistler adına basın açıklamasını ise Atlas Sarrafoğlu ve Selin Gören okudu. Yöneticilere “Bilime kulak verin” diye seslenen gençler, “Bugünlerde yaşamımızı sığdırmaya çalıştığımız evimiz, yani gezegenimiz yanıyor!” dedi ve iklim acil durumu ilan edilmesini, sera gazı emisyonlarının sıfırlanmasını talep etti.

Sıfır Gelecek@sifirgelecek

Küresel iklim grevi çağrısına bu sefer evlerimizden cevap verdik 🌻

İklim aktivistlerinin buluşmasında 250, canlı yayın ile 2000 kişiye ulaştık 🌏💛

Zor zamanlarda bile birlikte olunabileceğini gösteren herkese sonsuz sevgiler!

Resmi Twitter'da görüntüleResmi Twitter'da görüntüleResmi Twitter'da görüntüleResmi Twitter'da görüntüle

İzmir’den Maya Kılıç, “Tarafsız kalmak, tam ortada durduğumuzu düşünmek bile suç ortaklığıdır. Sesimiz birlikteyken daha güçlü” dedi. Ankara’dan Ansı Ersoy da “Evrenimiz, evimiz için sürekli mücadele etmeye devam edeceğiz. Şu günlerde hatalarımızı görmek için bolca vaktimiz var” diye konuştu.

Greve destek verenlerden Açık Radyo’nun kurucusu Ömer Madra, gelmekte olan dalganın en büyük etkisini durdurmak için hâlâ vakit olduğunu belirtti. Müzik grubu Mor ve Ötesi’nin bateristi Kerem Kabadayı ise toplumsal mücadeleleri birbirinden ayrı ve bağımsız görmemek gerektiğine dikkat çekti. Oyuncu Mert Fırat da greve destek verenlerden biriydi.

“Gelecek için Cumalar” nasıl başladı?

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, Ağustos 2018’de okul grevine başladı. Üç hafta boyunca her okul günü İsveç Parlamentosu’nun önünde oturdu ve iklim krizi için harkete geçirmeye çalıştığı İsveç hükümetini protesto etti. Thunberg’e Eylül 2018’den itibaren dünyanın farklı ülkelerinden gençler destek verdi.

24 kişi bunun hakkında konuşuyor

“Gelecek için Cumalar” nasıl başladı?