Dünya Felsefe Federasyonu (FISP) Başkanı’nın Dünya Felsefe Günü Kutlama Mesajı

Tüm üye toplumlara, derneklere ve Fisp enstitülerine

Dünya Felsefe Günü

Sevgili filozof arkadaşlarım, meslektaşlarım ve arkadaşlarım,

Çoğumuz için, bu yılın Dünya Felsefe Günü özellikle sarsıntılı zamanlarda düşüyor. Birçoğu – hepiniz değil – bu mesajı evde hapsedilirken, barınırken veya karantinaya alınırken okuyorsunuz. Kimine göre eşi benzeri görülmemiş bir durumdur, kimine göre daha önce sıkıntı katar; dünyanın birçok yerinde ölümcül salgınlar tanıdık bir olaydır.

Filozoflar giderek salgının yansıması için aranıyor. Mevcut durumunun derin bir sorgulanmasını yürütüyor gibi görünüyor. Günlük yaşamımız sosyal ve mesleki ilişkilerimizden daha derinden etkilenmiyor. Yine de filozoflar olarak, bilim adamları olarak toplumlarımızın mevcut krizden çeşitli yollarla geçtiği gerçeğini göz ardı etmemek, etkilerinden çok farklı bir şekilde muzdarip olmamız önemlidir.

Salgın eninde sonunda bitecek, umuyorum. Ama eğitime adil erişim, sağlık hizmetlerine, sosyal katılım, cinsiyet eşitliği, ırkçı adalet, bireysel haklar, halkla iletişim ve güvenden bahsetmiyorum bile uzun vadede tahmin ettiğimizden daha fazla etkilenebilir. Kültürel çapraz hassasiyet ve etkileşime her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Filozoflar, hümanistlerle birlikte, sadece günümüzü ve geçmişi yansıtmakla kalmayıp, gelecekte yaşamak istediğimiz sosyal ve kültürel dünyayı hayal etmek için de bekleniyor. Salgın, doğanın kırılganlığı ve dayanıklılığı ile hayatımızın somut, bedensel ajanı olarak insan olarak bu ajansların ahlaki gereksinimlerini acı, kayıp, anlayış ve sonuç olarak nasıl ele aldığımıza kadar düşünmemiz için kesinlikle yeterli malzeme verdi. Umarım, güç. Bu bağlamda filozoflar olarak toplumlarımızın devlet ve potansiyel eğilimlerinin daha derinleşmesine bağlılığımızı artırmaya çalışabiliriz. Karşı karşıya olduğumuz günlük aciliyetlerin ötesinde, ekonomik, teknolojik, siyasi ve manevi alanlarda bizi ve gelecek nesilleri neler beklediğine dair daha fazla araştırma, acil bir sosyal ihtiyaçtır.

Yaratıcı ve üretken bir Dünya Felsefe Günü diliyorum.

Luca Maria Scarantino
Fisp Başkanı