12.05.2017 Cuma - Saat: 18:30
(Konur 2 Sokak No:68/8 Kızılay - ANKARA)

“Düşünce ve Hareketin Deneysel Buluşması: Bir Kavramı Görülebilir Kılmak olanaklı mıdır?” Performans ve Sunumun içeriğine dair:

“Bir felsefe sorusunun yanıtı harekette, algılarda olabilir mi?” ya da “harekette, algılarda açığa çıkan/görülen şey bir felsefe sorusu sormamıza neden olabilir mi?” Kuşkusuz düşün dünyasıyla duyulur dünyanın bir araya getirilip getirilemeyeceğine dair sorular bunlar. Ve sorunun bu iki dünyanın birlikteliğine gönderme yaptığını kabul edersek, yanıtın da her iki dünyada birden aranması gerekiyor: Düşündüklerimizi hareketler üzerinden, hareketleri de bu hareketlerle neler düşünebileceğimize göre yürütmeli araştırmayı. İşte bu performans ve sunum böyle bir zeminden doğuyor.

Kullandığım başlık elbette peş peşe soruları beraberinde getiriyor: Kavram nedir? “Görülmek” derken ne anlıyoruz? Bir kavramı görmek ne demektir? Görülmeyen bir alan var da biz onu görülür mü kılmaya çalışıyoruz? Düşünce ve hareket nasıl buluşmaktadır? ‘Deneysel’ terimini neden kullanıyoruz? Olanaklı olup olmadığını soruyoruz. Buna nasıl karar vereceğiz ve her şeyden önce bu bize neyi göstermiş olacak? Elbette katılımcılarla birlikte araştırmaya dâhil edilecek olan daha başka sorular da olacak.

Amaç: Bu sunum ve performansın amacı başlıkta sorduğumuz soruyu yaşatabilmek. Araştırmayı yaşayarak/yaşatarak yürütmeye çalışmak. Bunun için de hareket ve düşüncede birlikte açığa çıkan olanakların neler olduğunu araştırmak.

Yöntem: Deney/Deneme/Deneyleme ve a priori çalışmayı bir arada/birbirinden ayırmadan yapmaya çalışmak.

Benim sorunsalım: Kimi soruların felsefece yanıtlanmalarında düşünme ediminin yanı sıra hareket ve algıların içine de daldığımızda ne gibi olanakların ortaya çıkacağının araştırılması. Düşünce dünyası ile fiziksel hareket alanı arasındaki ilişkiyi araştırırken, görülebilir olanla görülemez olan arasındaki ilişkiyi sorgularken, araştırma boyunca uğramamızı gerektirecek yerlerin neler olduğunun açığa çıkarılması. Bir kavram gerçekten de görülebilir mi ve eğer görülebilirse bu ne anlama gelmektedir?

Araştırmanın varmasını istediğim yer: Araştırmanın varacağı yer elbette öngörülebilir olmanın ötesine geçemez. Ben de bir öngörüye sahibim. Yine de bunu bir öngörüden ziyade bir istek olarak dile getirmeyi seçiyorum. Bu isteğimin ne olduğunu da sunumda paylaşacağım sizlerle.

Görüşmek dileğiyle

(Demet TAŞDELEN)

Son Düzenlenme Çarşamba, 10 May 2017 11:07
Öğeyi Oyla
(0 oy)
Okunma 86 defa

Yorum Ekle

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

Felsefe Yazın Son Sayısı

Üniversiteli Felsefeciler